Fotografie Tips

Fotografie Tips

Fotografie Tips

Via dit blog kunt u allerlei fotografie tips lezen (en ontvangen)

Landschappen fotograferen met een telelens?

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 04 May, 2017 10:27:50

Landschappen fotograferen met een telelens?

Bijna instinctief grijpen we naar een groothoeklens wanneer we landschappen fotograferen, maar ook een telelens is een essentieel onderdeel van de fotocamera van de creatieve landschapsfotograaf.

Foto: Phosto

Een telelens maakt het mogelijk om elementen uit een scène te comprimeren, waardoor de voorgrond en de achtergrond dichter bij elkaar lijken dan in een foto die is gemaakt met een ultra brede lens. Zoom in met een lange lens en bergketens lijken meer opeen gepakt, bomen in een bos lijken in een dichter bos staan.

Foto: Phosto

Teleobjectieven kunnen het ook makkelijker maken om een compositie te kiezen, omdat ze een kleinere beeldhoek hebben in vergelijking tot groothoekobjectieven. Doordat u met een telelens het beeld vereenvoudigt, kan het u sterkere beelden geven van een schilderachtig tafereel.

http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Landschappen-fotograferen-met-een-telelens.pdf

  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post24

Hyperfocale focustechniek

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 20 Apr, 2017 12:59:34


Bij het fotograferen van Landschappen, maar ook van andere zaken is het instellen van de juiste scherptediepte (DOF) belangrijke voor het verkrijgen van de foto die u wenst.

Vaak is het wenselijk om zo veel mogelijk scherp in beeld te krijgen - van voorgrond details tot aan de details in de verre horizon.


Om de scherptediepte (de diepte van het veld dat scherp in beeld komt) te vergroten kiest u een klein diafragma (grotere f/ waarde) en focust u vervolgens handmatig op de hyperfocale afstand. Dit is het punt waarop de diepte van het veld zal strekken van ongeveer de helft van de focale afstand tot aan oneindig.

Voorheen kon de scherp gestelde diepte van het veld makkelijk afgelezen worden op de lens, en kon je handmatig ook makkelijk van het geadviseerde scherpstelpunt afwijken om de gewenste scherptediepte te verkrijgen. Ook nu nog zijn er lenzen die dit weergeven, maar heeft u een lens waar dit niet op staat dan adviseer ik gebruik te maken van een van de vele nuttige hyperfocale smartphone applicaties die beschikbaar zijn om de berekeningen voor u uit te voeren omdat de hyperfocale afstand verandert met de gebruikte brandpuntsafstand en de diafragma.


In bovenstaand voorbeeld is op de ring te zien dat bij diafragma f/8 de foto scherp zal zijn van ongeveer 5 meter tot oneindig, bij f/11 van ongeveer 4 meter tot oneindig en bij f/16 van ongeveer 3 meter tot oneindig


http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Hyperfocale-focustechniek.pdf

  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post23

Zorg dat de horizon recht staat

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 19 Apr, 2017 17:51:17
Meestal zult u willen dat de horizon op een foto recht staat. Dit geldt vooral wanneer u opnamen zeegezichten maakt, anders zal het lijken dat het water uit het frame wegloopt.

Foto: “Alkmaar”

Diverse camera’s hebben een raster die u in het menu kunt activeren om er voor te zorgen uw horizon altijd recht staat. Er zijn ook camera’s met een elektronische waterpas dat in de zoeker kan worden weergegeven. Beide zijn reuze handig om altijd een foto recht te kunnen nemen.

Wanneer dit op uw camera ontbreekt, gebruik dan de naast elkaar staande focuspunten of wanneer u een vierkant beeldje heeft de lijnen van dit beeldje om een ruwe leidraad te hebben voor het recht houden van de horizon.

Er bestaan ook kleine waterpasjes die u in het flits-schoentje van uw camera kunt plaatsen, maar deze hebben eigenlijk alleen nut wanneer u vanaf statief fotografeert en het statief geen ingebouwd waterpas heeft.

http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Horizon.pdf

  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post22

Nieuw Logo

AlgemeenPosted by HS-Fotografie 15 Apr, 2017 12:53:47

Sommigen van u zullen misschien al hebben gemerkt dat er sinds het begin van deze maand een ander logo op de recente foto’s staat.

Het bestaat uit het iets aangepaste doorzichtige logo met de letters HSF dat ik tot op heden gebruikte, waarbij de letters nu aaneen gekoppeld zijn.

Dit is nu samengevoegd met het oude logo dat de tekst “Harry Schoemaker Fotografie” vervangt.

Als laatste regel blijft de verwijzing naar de website waar de foto voor werd gemaakt bestaan.

Compleet ziet het logo er nu zo uit:  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post21

Fotograferen met behulp van filters

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 11 Apr, 2017 10:04:32

Fotograferen met behulp van ND-filters en polarisatiefilters

Landschapsfotografen hebben vaak een aantal filters bij zich die hen helpen belichtingsproblemen op te lossen of een effect te bereiken dat moeilijk te creëren is in foto-editing software. Ik moet bekennen dat sinds ik digitaal fotografeer ik alleen nog af en toe gebruik maak van een polarisatiefilter, omdat ik de andere effecten ook in Photoshop kan bereiken.

Maar hoewel HDR fotografie en belichtingsinstellingen in Photoshop de behoefte aan ND-filters in het veld sterk hebben verminderd, hebben deze filters nog altijd een plaatsje in de cameratas van de professionele landschapsfotograaf.

ND-filters (Neutral Density filters) verminderen de hoeveelheid licht die op de sensor valt, waardoor er ook bij fel daglicht opnamen te maken zijn met lange sluitertijden om daarmee bepaalde effecten te bereiken bij landschapsfotografie.

Polarisatiefilters verwijderen reflecties van bijvoorbeeld een wateroppervlak of glanzende bladeren, en het vergroten het contrast tussen blauwe luchten en witte wolken.

Beide effecten kunnen ook, zij het met enige moeite als je een authentiek beeld wilt, gedaan worden in Photoshop. Maar het is ook leuk om het in de camera te doen en daarmee te experimenteren.  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post20

Portretten bij kaarslicht

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 02 Mar, 2017 12:44:18

Door problemen met mijn hub (die nog niet volledig zijn opgelost) kon ik niet bij mijn schijven waardoor het even geduurd heeft dat ik het volgende berichtje kon plaatsen. Ik wil vanaf nu proberen de draad weer op te pakken. Bedankt voor uw geduld.


Portretten bij kaarslicht

Als u foto's neemt bij kaarslicht, moet u de ISO op 1600 of hoger instellen en tevens werken met grote openingen (diafragma), wanneer u een sluitertijd wilt krijgen die snel genoeg is om elke beweging van uw model, de camera of de vlammen van de kaars te bevriezen.

Zet de flitser van de camera uit en gebruik de handmatige belichtingsregeling. Schakel lampen die een vals licht, of verkleuring kunnen veroorzaken uit. Meet de belicht op het gezicht van uw model en laat de rest van de kamer in de duisternis.
Foto: Margreet van der Voort

Als u van plan bent een kaarslicht portret te maken, gebruik dan meer dan één kaars. Niet alleen zal het de hoeveelheid van het aanwezige licht dat beschikbaar is verhogen om een goede belichting te krijgen, maar het zal u ook in de gelegenheid stellen om de verlichting te spreiden en zo zachtere schaduwen te krijgen.


http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Portretten-bij-kaarslicht.pdf  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post19

Positioneren t.b.v. groepsportretten

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 16 Feb, 2017 15:46:17

Wanneer u een groepsportret gaat maken is de lengte van de personen waarschijnlijk het eerste wat u zult overwegen, waardoor langere mensen aan de achterkant en kortere mensen aan de voorkant komen te staan.

U kunt uiteraard ook de mensen op de voorste rij laten zitten, of laten hurken om een duidelijk hoogteverschil te krijgen waardoor de personen die er achter staan toch goed in beeld komen.

Groepsportret van 20 van de 24 leden van het genootschap Diversa Sed Una bij het 175-jarig bestaan in 1991, gefotografeerd in sociëteit Amicitia aan het Vlak te Dordrecht. © Ad Molendijk


Houd echter ook de kleding nauwlettend in de gaten. Het is gemakkelijk om even geen erg te hebben in botsende kleuren wanneer u bezig bent met ieders lengte, en die botsende kleuren zullen erg opvallen in de uiteindelijke foto.

Om ervoor te zorgen iedereen scherp op de foto komt is het raadzaam een diafragma van ten minste f/8 te gebruiken met een groothoek lens. En wanneer u de foto in een overdekte ruimte neemt, moet u een hoge ISO-waarde gebruiken om een voldoende belichte foto te krijgen wanneer u uit de hand fotografeert.

Dit kan problemen geven, want een foto met een hoge ISO-waarde kan uiteindelijk ook vol ruis zijn, en anderzijds kan de sluitertijd net niet snel genoeg zijn voor scherpe beelden. Een truc hiervoor is om iedereen op één lijn, op ongeveer dezelfde focale afstand van de camera te plaatsen, zodat er minder scherptediepte nodig is.

Zie: http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Positioneren-t_b_v-groepsportretten.pdf

  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post18

Fotograferen in “burst mode”

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 08 Feb, 2017 11:33:29

Of u nu een portretje van een kind, of een groepsportret maakt (maar ook bij andere snel bewegende onderwerpen, zoals vogels) stelt u uw camera het best in op zijn snelste instelling, waarbij de camera als een machinegeweer de foto’s achterelkaar neemt. U hoeft daarbij niet achterelkaar door te gaan met afdrukken, maar het indrukken van de ontspanknop in korte opeenvolgende momenten zal ervoor zorgen dat u een scala van snel opeenvolgende opnamen zult veroveren.

Het verbetert bijvoorbeeld bij een groepsportret ook uw kansen op het krijgen van een foto, waarin iedereen met open ogen staat. En als toch niet iedereen de ogen open heeft, of met een stralende glimlach op de foto staat, dan heeft u met een reeks foto’s die fracties van een seconde na elkaar genomen zijn en daarmee voldoende mogelijkheden om gezichten in bijvoorbeeld Photoshop te wisselen.

Zie: http://hs-fotografie.nl/fotografietips/pdf/Fotograferen-in-burst-mode.pdf  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post17
Next »