Fotografie Tips

Fotografie Tips

Fotografie Tips

Via dit blog kunt u allerlei fotografie tips lezen (en ontvangen)

Iets over lichtmeting in de camera

Beter fotograferenPosted by HS-Fotografie 07 Dec, 2016 15:34:19

De meeste camera's bieden modi voor evaluatieve lichtmetingen, deelmetingen, spotmetingen en gemiddelde metingen met nadruk op het midden.

Dit onderscheid is er niet voor niets en het is dan ook van belang de juiste lichtmeetmodus te selecteren.

De juiste lichtmeetmodus is geheel afhankelijk ban de situatie en is die modus welke het beste past bij uw onderwerp of bij uw fotografische bedoelingen.


In de Basisgebruik-modi (dat zijn alle modi, behalve die voor creatief gebruik – zie links) worden de AF-modus, de AF-puntselectie, de lichtmeetmodus en de transportmodus automatisch ingesteld.

Evaluatieve lichtmeting

Op Canon camera’s wordt dit aangeduid met 2 boogjes met een punt in het midden.

Dit is de standaardmeetmethode van de camera die zelfs geschikt is voor onderwerpen met tegenlicht.

Nadat de positie van het onderwerp, de helderheid, de achtergrond, de condities van het licht aan voor- en achterzijde, enzovoort zijn vastgesteld, stelt de camera de juiste belichting in. De camera meet het licht in het gehele scherm.

Deelmeting

Op Canon camera’s wordt dit aangeduid met 2 boogjes. Deze methode is effectief als de achtergrond veel helderder is dan het onderwerp (bijvoorbeeld bij tegenlicht). Deelmeting beslaat ongeveer 9% van het midden van de zoeker. Links ziet u het gebied dat wordt bestreken door deelmeting.

Spotmeting

Op Canon camera’s wordt dit aangeduid met een punt. Hiermee kunt u een lichtmeting uitvoeren op een specifiek gedeelte van het onderwerp.

De meting wordt uitgevoerd in het midden en beslaat ongeveer 3,5% van het oppervlak van de zoeker. Rechts ziet u het gebied dat wordt bestreken door spotmeting.

Gemiddelde meting met nadruk op het midden

Op Canon camera’s wordt dit aangeduid met een leeg vlak. De meting wordt bepaald in het midden, waarna er een gemiddelde voor de gehele opname wordt berekend.


Deze tekst met verduidelijkende afbeeldingen: Iets over lichtmeting in de camera

  • Comments(0)//fotografietips.hs-fotografie.nl/#post7